Inteligjenca artificiale i vjen në ndihmë mjekësisë. Antibiotiku i parë i gjetur në 60 nvitet e fundit është falë saj. Ilaçi mund të trajtojë një bakter që aktualisht është rezistent ndaj ilaçeve.

Antibiotiku në fjalë vë në shënjestër bakterin Staphylococcus aureus, i cili mund të shkaktojë infeksione të lëkurës.

Në raste më serioze, bakteri mund të shkaktojë sëmundje potencialisht kërcënuese për jetën, si pneumonia.

Zbulimi u bë nga profesionistë të Inxhinierisë dhe Shkencës Mjekësore në Institutin e Teknologjisë në Massachusetts (MIT).

Ekipi i mjekëve përdori ndihmën e teknologjisë AI për të testuar 39 000 përbërës për të parë nëse ato mund të mbroheshin kundër baktereve.

Informacioni iu nënshtrua inteligjencës artificiale për të gjetur antibiotikun e ri më të mirë.

Felix Wong, një nga studiuesit e MIT, thotë se antibiotiku lufton bakteret pa dëmtuar qelizat njerëzore.

Ne kemi prova mjaft të forta se kjo klasë e re strukturore është aktive kundër patogjenëve Gram-pozitiv dhe shpërndan në mënyrë selektive forcën lëvizëse të protonit në baktere. Molekulat  sulmojnë membranat qelizore bakteriale në mënyrë selektive, në një mënyrë që nuk shkakton dëme thelbësore në membranat qelizore të njeriut.

Antibiotikët jepen me recetë nga mjeku për sëmundje të ndryshme dhe si çdo ekspertët kanë paralajmëruar për rrezikun e prekjes nga gripi, ftohja dhe viruset.