Një udhëzim ndërkombëtar, i pari në llojin e tij se si të menaxhohet në mënyrë të sigurt inteligjenca artificiale (IA) është publikuar nga organi kombëtar i standardeve në Britaninë e Madhe.

Udhëzimi përcakton se si të krijohet, zbatohet, mirëmbahet dhe përmirësohet vazhdimisht një sistem i menaxhimit të IA-se, me fokus në masat mbrojtëse.

Ai u publikua nga Instituti Britanik i Standardeve (BSI) dhe ofron direktiva se si bizneset mund të zhvillojnë dhe vendosin me përgjegjësi mjetet e IA-së si brenda ashtu edhe jashtë.

Udhëzimi vjen mes debatit të vazhdueshëm për nevojën për të rregulluar teknologjinë me lëvizje të shpejtë, e cila është bërë gjithnjë e më e spikatur gjatë vitit të kaluar pas prezantimit të mjeteve gjeneruese të IA-së, si ChatGPT.

Britania e Madhe zhvilloi samitin e parë global të sigurisë së IA-së nëntorin e kaluar, ku liderët botërorë dhe kompanitë kryesore të teknologjisë nga e gjithë bota u takuan për të diskutuar zhvillimin e sigurt dhe të përgjegjshëm të IA-së, si dhe kërcënimet e mundshme afatgjata që teknologjia mund të paraqesë.

Këto kërcënime përfshinin përdorimin e IA-së për të krijuar malware për sulme kibernetike dhe madje të qenit një kërcënim potencialisht ekzistencial për njerëzimin, nëse njerëzit do të humbnin kontrollin e teknologjisë.