Zvicra, Singapori dhe Shtetet e Bashkuara janë në pozita të spikatura në tërheqjen dhe edukimin e talenteve, sipas Indeksit Global të Konkurrencës së Talenteve (GTCI) 2023. Në 10 më të mirat përfshihen gjithashtu Danimarka, Holanda, Finlanda, Norvegjia, Australia, Suedia dhe Mbretëria e Bashkuar, me 17 vende europiane në 25 vendet e para.

Disa nga vendet europiane që kanë rënë ndjeshëm në renditje gjatë dekadës së fundit janë Mbretëria e Bashkuar, Luksemburgu dhe Islanda, ndërsa Australia dhe Norvegjia kanë treguar përmirësim të fortë. GTCI publikohet çdo vit nga shkolla jofitimprurëse franceze e biznesit INSEAD, në bashkëpunim me konsulencën me bazë në Gjenevë, Descartes Institute for the Future dhe Human Capital Leadership Institute. GTCI përfshin 134 vende në të gjithë botën.

Ndërsa pozicionet kryesore kanë mbetur të qëndrueshme gjatë dekadës së fundit, Doris Sohmen-Pao, shefe ekzekutive e Institutit të Udhëheqjes së Kapitalit Njerëzor, theksoi ndryshimet e shpejta në praktikat e blerjes së talenteve. Disa ekonomi në zhvillim kanë përmirësuar ndjeshëm konkurrencën e tyre të talenteve, me Kinën dhe Rusinë që kanë tërhequr më shumë talente se kurrë dhe duke zënë renditjen e 40-të dhe të 52-të, respektivisht.

Lidhja e fortë midis konkurrencës së talenteve dhe nivelit të të ardhurave mund të jetë një nga faktorët më të rëndësishëm, ashtu si performuesit më të mirë në indeks tregojnë më shumë stabilitet në konkurrencën e talenteve të tyre me kalimin e kohës. Zvicra ka qenë në krye të listës gjatë dekadës së fundit, jo vetëm për shkak të pagës së lartë që mund të shpresohet nëse ata do të transferohen në vend, por edhe falë sfondit të qëndrueshëm politik dhe socio-ekonomik. Vendi ka qenë vazhdimisht i fortë në të gjitha aspektet e shqyrtuara nga indeksi, si aftësimi dhe ruajtja e talenteve.

Zvicra gjithashtu renditet e para në qëndrueshmëri për shkak të niveleve të larta të mbrojtjes sociale dhe cilësisë së mjedisit të saj natyror, zbuloi GTCI. Singapori fiton renditje të larta për arsimin e tij formal, punësueshmërinë e mirë dhe ekonominë inovative. INSEAD dha gjithashtu një vlerësim të mirë për pranueshmërinë e qytetit-shtet ndaj biznesit dhe talentit ndërkombëtar.

SHBA u rikthye sërish në vendin e tretë pasi e humbi vitin e kaluar. Vendi kryesor u dha për shkak të universiteteve të tij të klasit botëror dhe mbështetjes për të mësuarit gjatë gjithë jetës. SHBA u rendit gjithashtu lartë për produktivitetin e lartë të punës. Në të gjithë globin, përmirësuesit më të mëdhenj në tërheqjen e talenteve gjatë dhjetë viteve të fundit janë Shqipëria, Indonezia dhe Azerbajxhani, duke u kërcyer përkatësisht me 16, 14 dhe 13 pozicione.

Si do të evoluojë konkurrueshmëria e talenteve gjatë 10 viteve të ardhshme?

Sipas studimit, konkurrenca e talenteve do të bëhet më e ashpër. Ndërsa pasiguritë dhe tensionet globale do të vazhdojnë të përshkallëzohen përgjatë tregtisë, investimeve, politikës dhe diplomacisë, konkurrenca e talenteve pritet të bëhet gjithnjë e më e rëndësishme për kombet, duke çuar në një numër në rritje të ‘luftërave të talenteve’.

Peizazhi i punës do të vazhdojë të evoluojë, i ndikuar nga pritshmëritë më të mira të jetës së brezave të rinj, modelet ekonomike në zhvillim dhe përparimet në teknologji të tilla si AI. Qytetet dhe rajonet do të marrin drejtimin në hartimin e strategjive inovative të talenteve, duke theksuar cilësinë e jetës dhe qëndrueshmërinë, për të vendosur veten si qendra për talentet.

Ndërkohë, politikat rregullatore do të jenë vendimtare për të parandaluar tensionet dhe për të shfrytëzuar potencialin njerëzor dhe teknologjik për një botë më të qëndrueshme. Ndërkohë, një zakon i ri jetësor po shfaqet: në mjedisin ekonomik që lëviz me shpejtësi dhe të pasigurt, rikualifikimi do të jetë më i rëndësishëm se kurrë sipas studimit.

​Edel Strazimiri