Një gjykatë holandeze dënoi këtë të enjte një burrë polako-kanadez me dy muaj burg, pasi dyshoi se ditari i famshëm i Holokaustit të Anne ishte një falsifikim.

Gjykata nuk vendosi që 42-vjeçari Robert B. të dënohet me gjashtë muaj burg, pasi i pandehuri tashmë ka vuajtur dënimin në paraburgim.

Ai nënkuptoi në këtë mënyrë se ditari është i rremë sepse disa nga faqet e tij janë shkruar me një stilolaps që ka hyrë në përdorim pas Luftës së Dytë Botërore. Teoria filloi të qarkullonte kur disa faqe, të shkruara me një stilolaps, u gjetën mes letrave të Anne Frank në vitet 1980. Por ato rezultuan se ishin lënë aksidentalisht nga një studiues rreth 20 vjet më parë, sipas mediave holandeze.

Gjykata vendosi se mesazhi i shfaqur në shtëpinë-muze të Anne Frank “kaloi kufijtë e tolerancës së shoqërisë”. “Të sugjerosh se Ana Frank shpiku stilolapsin vë në pikëpyetje vërtetësinë e ditarit të saj. Duke pasur parasysh rëndësinë e madhe të Ditarit të Ana Frankut për kujtimin e Holokaustit, e gjithë kjo mund të konsiderohet një lloj revizionizmi,” shpjegoi gjykata në arsyetimin e saj.

Kujtojmë që adoleshentja hebreje dhe familja e saj u fshehën për dy vjet në një pjesë të fshehur të kësaj shtëpie gjatë pushtimit nazist të Holandës. Ata u arrestuan në vitin 1944. Anna dhe motra e saj vdiqën në kampin e përqendrimit Bergen-Belsen në vitin 1945. Ditari i saj, i gjetur më vonë nga i mbijetuari i vetëm i familjes, babai i saj Otto, është një nga rrëfimet më të rëndësishme të Holokaustit dhe është shitur pothuajse 30 milionë kopje./abcnews.al