Shqipëria është një perlë e vërtetë për t’u zbuluar në Ballkan. E njohur gjerësisht si Vendi i Shqiponjave, ajo ka një vijë bregdetare 362 kilometra të lagur nga detet Adriatik dhe Jon, shkruan Veronica Santana për të përditshmen spanjolle “Que’! Madrid”.

Një nga veçoritë e saj është peizazhi i pacënuar që ofron një natyrë te egër dhe të virgjër.

Vendi ballkanik gjithashtu thekson trashëgiminë kulturore mbresëlënëse të ndikimeve romake, greke, bizantine, osmane dhe sllave, ndër të tjera.

Pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria ka qenë e izoluar prej disa dekadash.

Që nga rënia e regjimit, ajo gradualisht është hapur me vendet e tjera, duke u bërë sot një destinacion turistik në zhvillim.

Natyra dhe peizazhet e saj janë mjaft tërheqëse, ku mund të zbuloni sisteme malore dhe liqene spektakolare.

Udhëtarët do të kenë mundësinë të vizitojnë qytetet historike si Butrintin, Beratin dhe Gjirokastrën, të shpallura si vende të trashëgimisë botërore nga UNESCO për veçantinë e tyre arkitekturore, artistike dhe kulturore.

Gjithashtu, mund të vizitoni liqenin e Ohrit, një nga më të vjetrit në planet, si dhe kishën e Shën Sofisë që daton në shekullit XI.

Duke vazhduar turin në Ballkan, do të keni mundësinë të vizitoni edhe Manastirin e Shën Naumit, i njohur për arkitekturën e stilit bizantin; qytetin e Korçes, me pazarin e saj osman dhe katedralen e saj ortodokse, dhe Kalanë e Lëkurësit, nga e cila mund të shijoni pamjet më të bukura të gjirit të Sarandës.

Nuk mund të humbisni Rivierën Shqiptare apo Tiranën, kryeqytetin e Shqipërisë, me Kullën e Sahatit, Xhaminë e Et’Hembeut ose sheshin kryesor të saj, të kryesuar nga statuja e heroit kombëtar Skënderbeu.

Zbulimi i Shqipërisë është një përvojë e paharrueshme, ku mund të shijoni Ballkanin dhe vende të mrekullueshme me histori legjendare dhe tradita të jashtëzakonshme. /a.i