Psikologu amerikan Robert Sternberg propozoi teorinë e dashurisë më 1988. Në këtë ai shpjegoi se janë tre faktorë të dashurisë:

1)Pasioni, ku çiftet ndjejnë tërheqje të fortë fizike ndaj njëri-tjetrit;

2) Intimiteti, ku ata ndajnë afërsinë psikologjike dhe

3) Përkushtimi, ku ata janë të vendosur për të jetuar bashkë. Prandaj duke u bazuar në këtë këta janë tipat e dashurisë sipas psikologëve.

Fantazia

Mënyra e shpjegimit të dashurisë nga psikologu në shikim të parë është ajo ku një person ndjen thellë dhe lidhje të menjëhershme me dikë. Në këtë, një person i vetëm për atë person dhe mendja e tij është e mbushur me idenë e takimit të atij personi. Kjo lloj dashurie zgjat vetëm disa muaj ose një vit dhe nuk ka siguri për të.

Pëlqimi

Një individ që ka marrëdhënie të afërt me çdo person që njohin, por që nuk janë në një lidhje quhen miqësi. Kjo lloj relate është e lidhur përmes interesimit dhe mirëkuptimit.

Dashuria e zbrazët

Një individ i cili është në marrëdhënie të përkushtuar me një person tjetër, por nuk ka pasion dhe intimitet të pranishëm në këtë marrëdhënie, atëherë thuhet se po qëndrojnë vetëm për para, fëmijë dhe status etj.

E pra, kjo lloj marrëdhënie mund të përkeqësojë lidhjen tuaj duke e kthyer në dashuri të zbrazët.

Dashuri e vetëkënaqur

Në këtë një çift që ka lidhje të menjëhershme me njëri-tjetrin që mund të kthehet në martesë, fëmijët etj thuhet të qëndrojnë së bashku për një periudhë më të gjatë kohore.

Dashuria romantike

Në këtë, një individ do të gjejë tërheqje të menjëhershme ndaj personit tjetër dhe së shpejti çifti do të formojë një marrëdhënie me pasionin dhe dashurinë, por atyre do t’u mungojë një gjë dhe kjo është përkushtimi. Ata do të gëzojnë shoqërinë e njëri-tjetrit, por nuk do të hyjnë në asnjë lloj marrëdhënie serioze.

Në këtë çift do të ketë angazhim dhe intimitet, por atyre do t’u mungojë pasioni. Është shumë e lehtë të thuhet se ata thjesht kanë një shoqëri, por përjashtojnë tërheqjen ndaj njëri-tjetrit.

Dashuria e përkryer

Një ideal është ajo që është e vështirë për të gjetur dhe në këtë ju do të gjeni tre elemente dashurie, pasion dhe përkushtim dhe çifti që i ka këto janë një nga çiftet më fatlume./MekuliPress/