Fenomeni i përdorimit të drogave vazhdon që jetë prezent në shkollat e kryeqytetit dhe rreth tyre.

Më problematike në këtë aspekt janë shkollat e mesme, raporton emisioni 038 i KTV-së.

Për të luftuar këtë dukuri, Policia ka angazhuar disa njësi. Një ndër to është edhe njësiti anti-drogë.

Sipas policisë, substanca narkotike më e frekuentuar në shkolla, është marihuana. Për një vit e pak muaj, brenda objekteve shkollore janë gjetur gjithsej 47.21 gramë marihuanë dhe 69.1 gramë në oborre të shkollave.

Nga fundi i 2017-s e deri më 31 janar të këtij viti, policia ka hapur 226 raste për përdorim të drogës në shkollat e kryeqytetit dhe rreth tyre.

Sipas statistikave të policisë, gjatë kësaj periudhe, janë arrestuar 275 persona të dyshuar, prej tyre 50 nxënës dhe 225 të tjerë.

Prej 275 të arrestuarve, 46 persona kanë qenë shpërndarës, ndërsa 229 përdorues të drogës.

Këtë situatë, zyrtarë të policisë e vlerësojnë si shqetësuese, pasi thonë se ka tendencë për shtimin e këtyre rasteve.

Aksione kryhen edhe ndaj objekteve dhe veturave të dyshuara përreth shkollave.

Fetah Zejnullahu, drejtor i shkollës së mesme “Sami Frashëri”, njërit nga gjimnazet më të mëdha në Prishtinë, thotë se kanë shtrënguar masat e sigurisë kundër përdorimit të drogave.

Situatën e shohin shqetësuese edhe në qendrën rehabilituese “Labyrinth”. Aty kërkojnë angazhimin e të gjithëve për hartimin e programeve parandaluese.

Sipas “Labyrinth”-it, në vitin 2007, mosha mesatare e personave që kanë filluar të përdorin drogë ka qenë 21.4 vjeç, ndërsa deri vitin e kaluar ajo ka rënë në 16.2 vjeç.