Kancelari Olaf Scholz dhe 16 guvernatorët e shteteve në Gjermani kanë rënë dakord për masa të reja dhe më të rrepta për të frenuar numrin e lartë të emigrantëve që rrjedhin në vend, duke arritur një kompromis për një çështje që është bërë një problem i madh politik për qeverinë dhe një buton i nxehtë. temë në shoqëri.

Masat e reja përfshijnë përshpejtimin e procedurave të azilit, kufizimet e përfitimeve për azilkërkuesit dhe më shumë ndihmë financiare nga qeveria federale për shtetet dhe komunitetet lokale që merren me fluksin. Duke folur herët të martën pas një takimi brenda natës që zgjati disa orë, Scholz, një socialdemokrat që drejton një qeveri të qendrës së majtë, e quajti marrëveshjen “një moment historik” – një vërejtje që tregoi se sa barrë ishte bërë tema për qeverinë.

Numri i kërkesave të reja për azil për vitin e deritanishëm ishte rreth 73% më i lartë në fund të shtatorit se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, tregojnë statistikat zyrtare. Strehët për emigrantët dhe refugjatët janë mbushur në Gjermani prej muajsh dhe Scholz, i cili përballet me presion të madh nga opozita dhe gjetkë për të ndalur këtë trend, ka thënë se “shumë shumë po vijnë”. Gjermania ka pranuar gjithashtu më shumë se 1 milion ukrainas që nga fillimi i luftës së Rusisë në atdheun e tyre.

Gjatë javëve të fundit, ka pasur një stuhi të aktiviteteve të qeverisë, duke përfshirë legjislacionin për të lehtësuar dëbimet e azilkërkuesve të pasuksesshëm, për të ashpërsuar dënimin për kontrabandistët, për të lejuar azilkërkuesit të fillojnë punën më shpejt dhe për të futur kontrolle të përkohshme në polakët, çekët. dhe kufijtë e Zvicrës. Qeveria federale dhe ajo shtetërore ranë dakord të martën për të ndryshuar sistemin për financimin e shpenzimeve për azilkërkuesit. Duke filluar nga viti i ardhshëm, qeveria federale do të paguajë një shumë vjetore prej 7,500 euro për çdo azilkërkues dhe jo më një shumë totale vjetore prej rreth 3.7 miliardë euro.

Azilkërkuesit gjithashtu duhet të marrin të paktën një pjesë të përfitimeve të tyre si kredi në një kartë pagese, që do të thotë se ata do të marrin më pak para në të ardhmen. Disa guvernatorët e shteteve kishin bërë thirrje për një sistem të ri të kryerjes së procedurave të azilit jashtë Gjermanisë për të parandaluar që emigrantët të mbërrinin në radhë të parë, por kjo masë nuk kaloi. Megjithatë, qeveria federale tha se do të shqyrtojë nëse procedurat e azilit jashtë BE-së janë të mundshme.

Disa vende europiane, duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar dhe Danimarkën, kanë kërkuar të përpunojnë azilkërkuesit nga distanca për t’i mbajtur ata që të mos hyjnë në vendet e tyre. Por deri më tani, vetëm Italia ka arritur me sukses një marrëveshje me Shqipërinë të hënën për t’u dhënë strehim të përkohshëm disa prej mijëra emigrantëve që arrijnë në brigjet italiane, ndërkohë që ofertat e tyre për azil janë duke u përpunuar.

Në masat e tjera, procedurat e azilit duhet të përpunohen më shpejt se më parë dhe kërkesat për azil nga njerëz që vijnë nga vende me një normë njohjeje më të vogël se 5% duhet të përfundojnë brenda tre muajve. Kontrollet që Gjermania vendosi në kufijtë e saj me Zvicrën, Republikën Çeke, Poloninë dhe Austrinë do të zgjaten, por periudha kohore nuk ishte e qartë. Më shumë se 250,000 njerëz aplikuan për azil në Gjermani në periudhën nga janari në shtator, krahasuar me më shumë se 130,000 në të njëjtën periudhë kohore të vitit të kaluar. Shumica e azilkërkuesve vijnë nga Siria, Afganistani dhe Turqia.

Edel Strazimiri