Gjykata urdhëron gjithashtu Izraelin të vendosë masa emergjente në Rripin e Gazës.

Gjykata është e vetëdijshme për përmasat e tragjedisë njerëzore dhe është thellësisht e shqetësuar për humbjen e jetëve në Gaza.

Kështu tha presidentja e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Joan Donoghue kur lexoi vendimin.

Gjykata i bën thirrje Izraelit të vendosë masa urgjente në luftën e tij në Gaza. Në përgjithësi, masat përfshijnë:

Izraeli duhet të bëjë gjithçka në fuqinë e tij për të parandaluar gjenocidin
Izraeli duhet të sigurojë që ushtria e tij të mos kryejë krime gjenocidi
Izraeli duhet të marrë masa për të përmirësuar situatën humanitare
Izraeli po bën një luftë të drejtë pa paralele, thotë kryeministri izraelit Netanyahu në një deklaratë për vendimin, sipas Reuters.

Ai e quan vendimin “turp” dhe vazhdon duke thënë se Izraeli do të vazhdojë luftën deri në fitoren absolute, derisa të gjithë pengjet të lirohen dhe derisa Gaza të mos përfaqësojë më një kërcënim për Izraelin.

Ishte një shumicë dërrmuese e 17 gjyqtarëve që votuan për futjen e vendimeve emergjente.

Gjykata gjithashtu i kërkon Izraelit të raportojë në gjykatë brenda një muaji.

  • Gjykata vëren se operacioni ushtarak nga Izraeli, pas sulmit të 7 tetorit, ka rezultuar në një numër të madh viktimash dhe lëndimesh, dhe shkatërrim masiv të shtëpive dhe infrastrukturës civile.