Një pjesë e vogël e fistekëve, arrave apo kikirikave ulin rrezikun e një infarkti të zemrës ose goditjes nga një e treta e diabetit, sipas një studimi të ri.

Sëmundja kardiovaskulare, ose CVD, është shkaku kryesor i sëmundjes dhe vdekshmërisë në ata me çrregullime të zakonshme metabolike.

Një studim tregoi se pacientët që hëngrën një “grusht” nga ky ushqim pesë ditë në javë ishin 34 dhe 17 për qind më pak të ngjarë të vdisnin ose, respektivisht, të zhvillonin gjendjen.

Kjo përkthehej me rreth shtatë arra apo 24 bajame, në ditë.

“Gjetjet tona ofrojnë evidencë të re, që mbështesin rekomandimin e përfshirjes së ushqimeve të familjes së arrës në modelet e shëndetshme dietale për parandalimin e komplikimeve të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjeve të parakohshme në mesin e individëve me diabet”, deklaroi autori kryesor Dr. Gang Liu, shkencëtar nutricionist në Shkollën e Shëndetit Publik të Harvard T.H. në Boston.

Hulumtuesit thonë se këto ushqime rritin kontrollin e sheqerit në gjak, presionin e gjakut, metabolizmin e yndyrave, inflamacionin dhe bëjnë funksionimin më të mirë të enëve të gjakut.