Të ashtuquajturve “boomers”, brezit të të lindurve midis viteve 1946 dhe 1970 (gjatë të ashtuquajturit “baby boom” të shekullit të kaluar), ardhja e internetit dhe teknologjisë i kanë krijuar mjaft probleme, megjithëse, në shumë aspekte, e bëjnë jetën më të lehtë. Zhvillimi i Inteligjencës Artificiale shënon padyshim një përshpejtim në këtë rrugë. Inteligjenca Artificiale ka aftësinë të mësojë dhe të rrisë njohuritë e saj nëpërmjet mekanizmave, të quajtur algoritme, të cilat funksionojnë pak a shumë si ato të trurit të njeriut. Rezultati mund të jetë krejtësisht befasues. Dhe nuk po flasim për gjëra komplekse apo gjëra larg përditshmërisë sonë, por fusha jashtëzakonisht praktike, për të përmirësuar produktivitetin, efikasitetin dhe madje edhe kohën e lirë. Ja disa shembuj praktikë.

Chatbots dhe asistentë virtualë

Ngrini dorën nëse nuk e keni gjetur kurrë veten në situatën e pakëndshme kur keni një problem me telefonin dhe, duke kërkuar ndihmë tek shërbimi ndaj klientit, duhet të ndërveproni me një përgjigje automatike, të ashtuquajturin “Chatbot”. Në letër, këto programe kompjuterike të sofistikuara janë krijuar për të bashkëvepruar me përdoruesit përmes një bisede.

Në praktikë ato përfaqësojnë arsyen për marrjen e vendimit për të ndryshuar kompaninë telefonike. Duke përdorur teknologji moderne të Inteligjencës Artificiale si ChatGPT, përkundrazi, këto Chatbot mund të gjenerojnë më në fund përgjigje automatike natyrale dhe të thelluara, duke e bërë komunikimin më të kënaqshëm dhe të këndshëm (po aq të dobishëm). E njëjta gjë vlen edhe për asistentët virtualë që tani popullojnë shtëpitë dhe telefonat celularë. Falë integrimit me ChatGPT, ndërveprimi me këto sisteme bëhet gjithashtu më i menjëhershëm dhe brenda mundësive të kujtdo.

Mes studimit dhe punës

Falë aftësisë për të gjeneruar tekste në pak minuta, praktikisht për çdo temë të imagjinueshme, një inteligjencë artificiale si ChatGPT mund të kënaqë shumë mësues, për të përgatitur mësime, por mbi të gjitha studentë që, nëpërmjet saj, mund të marrin përmbledhje të fragmenteve, skica për raporte dhe madje teza të plota të gatshme për përdorim. Nuk është rastësi që bota e arsimit i kushton vëmendje të veçantë kësaj teknologjie të re. E njëjta gjë vlen edhe për redaktorët, faqet e internetit ose letrat e shtypura dhe autorët në përgjithësi si dhe autorët e kopjimit, pra ata profesionistë që janë të specializuar në krijimin e teksteve të shkurtra të një natyre komerciale, siç janë përshkrimet e produkteve për dyqanet online.

Në të gjitha gjuhët për të gjitha rrjetet sociale, ChatGPT mund të ndihmojë gjithashtu punën e përkthyesve, duke u programuar për të ndërvepruar në gjuhë të ndryshme. Dallimi me shërbimet e përkthimit me makinë të përdorura deri tani është i madh. Shërbimet e vjetra kufizoheshin në përkthimin “fjalë për fjalë” të tekstit të futur, pa marrë parasysh kuptimin apo kontekstin. Por, kur dorëzoni një pasazh për t’u përkthyer në ChatGPT, dhe në përgjithësi në një mjet Inteligjence Artificiale, sistemi është në gjendje të nxjerrë kuptimin e tij, deri në nuancat më të vogla, duke të ofruar një përkthim që nuk është vetëm i saktë, por edhe i rrjedhshëm dhe i natyrshëm: ndonjëherë është edhe e vështirë ta dallosh atë nga ajo që ofron një përkthyes profesionist. Kjo do të thotë, për shembull, që ata që krijojnë përmbajtje për rrjetet sociale, edhe nëse nuk zotërojnë anglishten, do të mund të ofrojnë lehtësisht përmbajtje të targetuar për një audiencë të paarritshme deri tani.

Në udhëtim me Inteligjencën Artificiale

Shfletimi në internet për të organizuar një pushim të shkurtër bëhet edhe më i lehtë dhe më i shpejtë falë ChatGPT dhe Inteligjencës Artificiale. Për shembull, mjafton të kërkosh tre destinacionet më të mira për një fundjavë me familjen, duke filluar nga një vend i saktë, për të marrë brenda pak çastesh një përgjigje të saktë si për destinacionet e mundshme, ashtu edhe për mënyrën e arritjes. ChatGPT është gjithashtu në gjendje të ndihmojë në identifikimin e vendeve më interesante artistike dhe natyraliste. Pasi të jetë zgjedhur vendi dhe të jenë përcaktuar ndalesat, ChatGPT është gjithashtu në gjendje të sugjerojë disa gatime tipike të vendit ku po shkon.

Nga biznesi në dietë

Siç u përmend më lart, ChatGPT dhe IA po bëjnë bujë tani. Për ta verifikuar këtë, mjafton të bëni një kërkim të shpejtë në internet për të zbuluar se shumë përdorues, veçanërisht ata më të rinjtë, kanë filluar ta përdorin këtë mjet për të kryer detyra nga më të ndryshmet. Shumë, duhet thënë, janë përqendruar në atë se si të fitojnë falë ChatGPT, ndonjëherë duke krijuar aktivitete të reja krijuese. Por ka edhe nga ata që kanë përdorur IA për të marrë receta dhe këshilla të reja në kuzhinë ose për të përmirësuar kujdesin e bimëve të dhomës së tyre të ndenjes.

Pastaj ka nga ata që kanë zbuluar (kush e di se si) se algoritmi ChatGPT ka gjithashtu aftësinë për të kompozuar vargje dhe kanë shfrytëzuar Inteligjencën Artificiale për t’i bërë ata të shkruajnë poema dashurie ose tekste për këngë.

Ka edhe nga ata që kanë vendosur të kursejnë para për trajnerë personalë dhe dietologë, duke kërkuar këshilla nga ChatGPT për një rutinë të përditshme ushtrimesh dhe dietën e duhur për të hequr qafe kilogramët e tepërt. E pashmangshme për ata që kalojnë orë të tëra para kompjuterit duke biseduar me një Inteligjencë Artificiale moderne. / bota.al