Julius Robert Oppenheimer ishte krejtësisht i huaj për Laboratorin Los Alamos kur mori drejtimin e Projektit Manhattan gjatë Luftës së Dytë Botërore. E megjithatë, ai e realizoi me sukses misionin që kulmoi me hedhjen e bombës atomike në Hiroshima të Japonisë.

Tre muaj pas sulmit atomik, ai u përpoq të bindte presidentin e atëhershëm të SHBA-së, Harry Truman, se ishte e domosdoshme që armët bërthamore të ndaloheshin në nivel ndërkombëtar. Por ishte tepër vonë. Bomba ishte hedhur në Japoni dhe kishte filluar gara e armatimeve midis SHBA-së dhe BRSS.

Themeluesja dhe presidentja e Fondacionit Atomic Heritage në Uashington, Cynthia Kelly, në një intervistë për greken Kathimerini analizon kushtet që përcaktuan ngjarjet historike në fund të Luftës së Dytë Botërore dhe jep një vlerësim për rrezikun që paraqet potenciali bërthamor në ditët e sotme.

Cili ishte roli i Oppenheimer në formësimin e politikës bërthamore të SHBA?

Pasi drejtoi Laboratorin e Los Alamos gjatë Projektit Manhattan, Oppenheimer u bë i njohur si “babai i bombës atomike”. Megjithatë, Oppenheimer ishte kundër zhvillimit të bombës termonukleare ose hidrogjenit dhe roli i tij në formësimin e politikës bërthamore të SHBA-së përfundoi papritur në 1954.

Oppenheimer ishte kryetar i Komitetit të Përgjithshëm Këshillimor të Komisionit të Energjisë Atomike (AEC) i cili kundërshtoi zhvillimin e bombës me hidrogjen në tetor 1949. Pavarësisht rezervave të komitetit, Truman autorizoi zhvillimin e bombës me hidrogjen më 10 mars 1950.

Debati mbi bombën me hidrogjen zgjeroi hendekun midis Oppenheimer dhe përkrahësve të bombës me hidrogjen, duke përfshirë fizikantët Edward Teller dhe Luis Alvarez, dhe Komisionerin e AEC Leëis Strauss. Në vitin 1954, Oppenheimer u dëbua nga diskutimet mbi politikat e armëve bërthamore pasi Komisioni i Energjisë Atomike votoi 2 me 1 për të hequr atij certifikatën e sigurisë. Si rezultat, Oppenheimer nuk kishte më akses në informacionin e klasifikuar në lidhje me armët bërthamore dhe nuk mund të ngrinte kundërshtime ndaj asaj që u bë gara e armëve gjatë Luftës së Ftohtë midis SHBA dhe BRSS.

Oppenheimer argumentoi se një luftë bërthamore ishte e pafitueshme. “Ne mund të krahasohemi me dy akrepa në një shishe, secili i aftë të vrasë tjetrin, por vetëm duke rrezikuar jetën e tij.” Në vitin 1954, SHBA kishte rreth 300 armë bërthamore. Në fund të shekullit XX, arsenali amerikan i armëve bërthamore ishte rreth 30 000, një shifër që krahasohet me Bashkimin Sovjetik. Disa qindra superarmë ishin më se të mjaftueshme për të zhdukur pjesën më të madhe të botës.

Më 16 dhjetor 2022, Sekretarja e Departamentit të Energjisë, Jennifer Granholm, hoqi dorë nga vendimi i Komisionit të Energjisë Atomike. Ndërsa më shumë prova kanë dalë në dritë, Granholm tha se Departamenti i Energjisë ka një “përgjegjësi për të korrigjuar të dhënat historike dhe për të nderuar kontributet e thella të dr. Oppenheimer në mbrojtjen tonë kombëtare dhe ndërmarrjen shkencore në përgjithësi”. Është një shfajësim shumë i vonuar.

Si ishte ai si njeri? Çfarë dimë për të?

J. Robert Oppenheimer ishte një njeri kompleks, karizmatik. I lindur në Neë York City në vitin 1904, J. Robert Oppenheimer ishte gjeni. Ai u pranua në Harvard në moshën 16-vjeçare. Ai ishte i interesuar për letërsinë dhe poezinë dhe fliste rrjedhshëm gjashtë ose shtatë gjuhë. Pas Harvardit, ai fitoi doktoraturën në fizikë teorike në Gottingen. Ndërsa jepte mësim në Universitetin e Kalifornisë-Berkeley dhe Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, Oppenheimer themeloi shkollën e parë të fizikës teorike në Shtetet e Bashkuara në vitet 1930.

Oppenheimer kishte një mendje brilante, por të trazuar. Ai kishte shumë njohuri të thella, por nuk u fokusua në asnjë temë aq gjatë sa të fitonte një çmim Nobel. Pa asnjë çmim Nobel dhe pak përvojë në menaxhim, Oppenheimer nuk ishte një zgjedhje e qartë për të drejtuar laboratorin e kërkimit shkencor për Projektin Manhattan. Emërimi i tij u mjegullua nga lidhjet e tij me anëtarët e Partisë Komuniste, duke përfshirë gruan e tij Kitty dhe vëllain Frank, gjithashtu fizikant.

Në shtator 1942, gjenerali Leslie Groves, oficer i Korpusit të Inxhinierëve të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara, u bë drejtor i Projektit Manhattan. Gjenerali Groves ishte progresist dhe njohës i mirë i njerëzve. Ai e njohu shkëlqimin e jashtëzakonshëm dhe ambicien personale të Oppenheimer si thelbësore për suksesin e projektit dhe e zgjodhi atë.

Si profesor para luftës, Oppenheimer mund të jetë treguar i pasjellshëm me njerëzit që bënin gabime ose bënin pyetje naive. Në Los Alamos, ai nuk i nënçmonte më të tjerët, por promovoi kolegjialitetin dhe bashkëpunimin. Fizikani i projektit Manhattan, Philip Morrison, tha se askush tjetër nuk mund të kishte bërë atë që bëri Oppenheimer, duke grumbulluar shumë personalitete që vështirë se mund të punonin së bashku. Edhe armiku i tij Edward Teller pranoi se Oppenheimer ishte drejtori më i mirë i laboratorit që kishte njohur ndonjëherë.

Si ishte marrëdhënia dhe bashkëpunimi i Oppenheimer me Trumanin?

J. Robert Oppenheimer nuk u takua me Presidentin Harry Truman deri më 25 tetor 1945, rreth gjashtë javë pas përfundimit të luftës. Oppenheimer shpresonte ta bindte Presidentin Truman të promovonte kontrollin ndërkombëtar të materialeve dhe proceseve bërthamore. Por Truman nuk donte të hiqte dorë nga lidershipi amerikan ndaj Bashkimit Sovjetik në prodhimin e armëve bërthamore.

Në fakt, Truman i tha Oppenheimer-it se ai mendonte se sovjetikët nuk do të kishin kurrë një bombë atomike të tyren. Kjo i tregoi Oppenheimer-it se presidenti nuk e kuptonte se fizika pas bombës atomike ishte e njohur gjerësisht dhe sovjetikët ndoshta mund ta prodhonin një të tillë brenda pesë apo 10 vjetësh. Në fakt, sovjetikët shpërthyen bombën e tyre të parë atomike në gusht 1949, katër vjet më vonë.

Kur Oppenheimer tha se kishte “gjak në duar”, Truman u zemërua dhe e kundërshtoi, duke thënë se gjaku ishte në duart e tij [nga japonezët që vdiqën në Hiroshima dhe Nagasaki]. Më pas, Truman tha se nuk donte ta shihte më atë “shkencëtar që ankohet si bebe”.

Si historian sot, si e vlerësoni vendimin e SHBA-ve për të shpërthyer bombën atomike? Në çfarë rrethanash ndodhi? A mund të ishte shmangur?

Pas Testit të Trinitetit më 16 korrik 1945, Presidenti Truman e dinte se bombat atomike do të funksiononin. Truman dhe këshilltarët e tij menduan se hedhja e bombave do të sillte fundin e luftës pa një pushtim të kushtueshëm aleat të tokës japoneze. Për t’i bërë presion Japonisë që të dorëzohej, Truman kërcënoi Japoninë me “shkatërrim të menjëhershëm dhe të plotë” nëse nuk do ta bënin.

Megjithatë, Presidenti Truman dhe këshilltarët e tij nuk e vlerësuan situatën në Japoni. Ndërsa vendi ishte kryesisht i mundur dhe në prag të urisë, admiralët dhe gjeneralët e perandorit Hirohito refuzuan të dorëzoheshin edhe pas hedhjes së bombës atomike në Hiroshima. Fanatikët në ushtrinë japoneze po organizonin një grusht shteti. Gjashtë të Mëdhenjtë, udhëheqës të lartë ushtarakë dhe qeveritarë që këshilluan perandorin, nuk mundën të arrinin konsensus. Bomba e dytë u hodh në Nagasaki dhe sovjetikët hynë në luftë, duke pushtuar Mançurinë.

Duke pasur parasysh situatën e pasigurt, perandori Hirohito theu votën e Gjashtëshes së të Mëdhenjve për të pranuar kushtet e Aleatëve. Gjashtëshja ndihmoi në krijimin e një mesazhi të cilin Hirohito e regjistroi për t’iu transmetuar popullit japonez të nesërmen, 15 gusht 1945.

Historia është plot me pyetje “po sikur”. Megjithatë, nuk duket e mundshme, duke pasur parasysh atë që dimë sot, që Perandori Hirohito dhe këshilltarët e tij do të kishin rënë dakord të dorëzoheshin pa përdorimin e bombave atomike. Siç tha Hirohito në mesazhin e tij për popullin japonez, bombat atomike ishin një faktor kyç:

Situata e luftës është zhvilluar “jo domosdoshmërisht në avantazhin e Japonisë” dhe “armiku ka filluar të përdorë një bombë të re dhe më mizore, kapaciteti dëmtues i të cilës është me të vërtetë i pallogaritshëm”. Nëse Japonia do të vazhdonte të luftonte, kjo “jo vetëm që do të rezultonte në kolapsin dhe zhdukjen përfundimtare të kombit japonez, por gjithashtu do të çonte në zhdukjen totale të qytetërimit njerëzor”.

Sipas vlerësimit tuaj, sa e rrezikuar është bota sot nga lufta bërthamore?

Për fat të keq, kërcënimi i konfrontimit bërthamor duket të jetë më i lartë tani se çdo herë që nga fundi i Luftës së Ftohtë. Me luftën në Ukrainë, Rusia po përdor retorikë duke kërcënuar përdorimin e armëve bërthamore. Përveç kësaj, Kremlini ka njoftuar planet për të vendosur armë bërthamore jostrategjike në Bjellorusi. Lëvizja e armëve bërthamore në Bjellorusi po kërcënon jo vetëm Ukrainën, por të gjithë komunitetin ndërkombëtar.

Që nga Konferenca e Rishikimit të Traktatit të Mospërhapjes 2020, Shtetet e Bashkuara dhe Rusia kanë përmirësuar arsenalet e tyre të armëve bërthamore në emër të “modernizimit”. Përveç kësaj, Traktati i Ri START, traktati i fundit i mbetur i armëve bërthamore midis SHBA dhe Rusisë, skadon më 4 shkurt 2026.

Që nga shkurti i vitit 2023, Rusia “po pezullon pjesëmarrjen e saj” në New START. Traktati lejon çdo vend të inspektojë arsenalet bërthamore të vendit tjetër për të verifikuar nëse pakti i armëve po zbatohet. Kërkon gjithashtu komunikime të rregullta mes dy vendeve për të shmangur keqkuptimet apo aksidentet. Pezullimi i këtyre shkëmbimeve rrit rrezikun e një përdorimi të qëllimshëm ose aksidental të armëve bërthamore. Të gjitha këto zhvillime janë shumë shqetësuese.