Laika, qeni tre vjeçar, është kafsha e parë që e ka vizituar gjithësinë me datë 3 nëntor 1957.

Para se të arrinte famën botërore, qeni të cilin po e sjellim sot ishte një tjetër kafshë e zakonshme në rrugët e Moskës.

Qenushja ka ndërruar jetë gjatë fluturimit të Sputnik 2, pasi bateritë që e mbanin në jetë u harxhuan.

Në prill të vitit 2008, u zbulua edhe një monument kushtuar Laikas. Laika megjithatë e ndihmoi dhe e lehtësoi rrugën që më pas edhe njeriu të shkonte në orbitë. Atë e trajnoi biologu 90-të vjeçar, Adilya Kotovskaya.

https://www.youtube.com/watch?v=N3x_TSq0cVo