Shpesh e gjejmë veten në një shtytje e tërheqje midis mendjes, e cila dëshiron të imponohet, dhe zemrës që ndjen. Pra, duke mos ditur se çfarë të bëni, a e lini veten të tërhiqen nga emocionet që ndjeni apo e racionalizoni me qetësi çdo situatë?

Jemi të sigurt që do të bënit gjithçka për t’u ndjerë të lirë dhe të lumtur. Ju do ta linit veten të tërhiqej pa kufi, nëse do ta dinit se ishte ajo që ju nevojitet vërtet. Megjithatë, nuk e dini. Keni frikë se zemra juaj do t’ju çojë në një vend ku vuani dhe, për shkak të kësaj, mendja juaj ndërhyn për të parandaluar që kjo të ndodhë. “Cilën nga të dyja duhet të dëgjoj?”, mund të pyesni veten.

Kur investoni në mirëqenien tuaj të ardhshme, është mirë t’i dëgjoni të dyja. Të dyja kanë shumë gjëra për të thënë: secila ka karakteristikat e veta për të kuptuar dhe vepruar në lidhje me botën përreth.

Çfarë ju thotë mendja

Kur mendja dhe zemra bien ndesh, shumë njerëz përpiqen të zgjedhin një anë. Ka nga ata që besojnë se arsyeja është më e lartë se ndjenjat, sepse të lejosh veten të tërhiqesh do të thotë të jesh i pambrojtur. Nga ana tjetër, disa besojnë se emocionet janë thelbësore për të qenë në gjendje të duam të tjerët dhe se është pikërisht kjo ndjenjë që na bën të ndihemi të gjallë.

Të gjithë kanë pjesërisht të drejtë. Qenia njerëzore karakterizohet nga një tërësi e pazgjidhshme e përbërë nga arsyeja dhe ndjenja, të cilat nuk mund të ndahen. Në fakt, veçmas, ato janë të rrezikshme: mendja përdor logjikën, por harron se si ndihemi, ndërsa zemra na shtyn të veprojmë pa kontroll, duke na çuar shpesh në gabim.

Nëse nuk dini çfarë të bëni, filloni duke dëgjuar mendjen tuaj. Së pari, sepse ka për detyrë të mendojë, të argumentojë dhe të vendosë kuptimin e qenies tuaj më intime. Së dyti, sepse është mendja që mund t’ju japë kontributin që ju nevojitet.

Çfarë ju thotë zemra

Megjithatë, nëse e gjeni veten të detyruar ta ktheni peshën vetëm në njërën anë të peshores, mos lejoni që zemra juaj të bëhet shërbëtore e mendimeve tuaja. Mos harroni se logjika nuk ka gjithmonë përgjigjen e duhur dhe se mosveprimi në përputhje me atë që ndjeni do t’ju shtyjë të bëni gabime. Është mirë të dëgjoni atë që zemra juaj ka për t’ju thënë.

Ju ndoshta mendoni se zemra është e verbër dhe, megjithatë, është pjesa e trupit tuaj që ndihet dhe di më së miri. A keni dëgjuar ndonjëherë se zemra ka arsye që logjika nuk i di? Zemra di shumë për adrenalinën, intuitën, fatin e keq, dashurinë dhe forcën. Është zemra ajo që do t’u japë kuptim veprimeve tuaja, edhe nëse besoni se ato nuk kanë asnjë kuptim.

Emocioni është vendimtar në një proces racional. Në fakt, thuhet se janë ndjenjat tona ato që na shënojnë rrugën, por është koka jonë ajo që zgjedh mënyrën se si e ndjekim.

Qetësi, dëgjim dhe maturi

Qetësia, dëgjimi dhe maturia duhet të shoqërojnë gjithmonë hapat tuaj. Ato janë gjithçka që ju nevojitet për t’u ndjerë më mirë dhe për t’u fokusuar tek vetja. Kini parasysh, veçanërisht, se nuk mund të parashikoni se çfarë do t’ju ndodhë, por gjithashtu nuk mund të lejoni që një vendim t’ju lëndojë paraprakisht.

Ju do të keni sukses vetëm duke dëgjuar, duke vendosur prioritete dhe vlera që ju afrojnë me qëllimin tuaj. Nuk do t’ju bëjë mirë t’i ktheni shpinën mendjes, sepse çdo rrethanë do ta përballoni pa kufizime. Nuk do të jetë e dobishme për ju që të injoroni zemrën tuaj, sepse duke vepruar kështu nuk do ta kuptoni kurrë arsyen e përparimit në një drejtim dhe jo në një tjetër.