Pirja e 20 cigareve në ditë ose më shumë mund të dëmtojë shikimin tuaj dhe aftësinë për të parë ngjyrat, ka zbuluar një studim.

Duhanpirësit duket se kanë vështirësi të shohin kontrastin dhe hijezimin në krahasim me jo-duhanpirësit, si dhe kanë një aftësi të reduktuar për të dalluar ngjyrat.

Gjetjet shtojnë se kërkimet pohojnë rrezikun e duhanpirësve për degjenerimin makular të moshës, një gjendje e zakonshme që dëmton vizionin me kalimin e kohës.

Studiuesit nuk janë të sigurt se si shkaktohet dëmi, por besojnë se kimikatet që gjenden në duhan mund të dëmtojnë enët e gjakut dhe qelizat nervore në sy.

Studimi, i udhëhequr nga Universiteti Rutgers në New Jersey, përfshinte 134 njerëz të shëndetshëm të moshës 25 deri 45 vjeç.

Të gjithë pjesëmarrësit kishin vizion normal ose të korrigjuar sipas tabelave të testimit normal të shikimit.

Një grup prej 71 vetë kishte pirë më pak se 15 cigare gjatë gjithë jetës së tij, ndërsa 63 tymosnin më shumë se 20 cigare në ditë në atë kohë.

Studiuesit vërejtën se pjesëmarrësit jo-duhanpirës mund të shihnin nivele të kontrastit (dallime delikate në mbrojtje nga drita) dhe ngjyra, ndërsa uleshin para një ekrani.

Ndërkaq, konkluduan se duhanpirësit pjesëmarrës kishin probleme me të pamur dhe dallim ngjyrash.