Shkruan: Agron Noka, kontribues për teknologji


KATHMANDU, Nepal(AP) – qeveria e Nepalit vendosi këtë të hënë të ndalojë aplikacionin popullor të mediave sociale TikTok, duke thënë se po prishte “harmoninë shoqërore” në vend.

Njoftimi u bë pas një takimi të Kabinetit. Ministri i Jashtëm Narayan Prakash Saud tha që aplikacioni do të ndalohej menjëherë.

“Qeveria ka vendosur të ndalojë TikTokun ashtu siç ishte e nevojshme të rregullohej përdorimi i platformës së mediave sociale që po prishte harmoninë shoqërore, vullnetin e mirë dhe rrjedhën e materialeve të pahijshme,” tha Saud.

Ai tha që për t’i bërë përgjegjës platformat e mediave sociale, qeveria u ka kërkuar kompanive që të regjistrojnë dhe hapin një zyrë ndërlidhëse në Nepal, të paguajnë taksat dhe t’i përmbahen ligjeve dhe rregulloreve të vendit.

Nuk ishte e qartë se çfarë e shkaktoi ndalimin ose nëse TikTok kishte refuzuar të zbatonte kërkesat e Nepalit. Kompania nuk iu përgjigj menjëherë një e-mail që kërkonte koment.

TikTok, në pronësi të ByteDance të Kinës, është përballur me shqyrtim dhe hetime në disa shtete për shkak të shqetësimeve që Pekini mund të përdorë aplikacionin për të mbledhur të dhënat e përdoruesve ose për të përparuar interesat e tij. Vendet përfshirë Shtetet e Bashkuara, Britaninë dhe Zelandën e Re kanë ndaluar aplikacionin në telefonat qeveritarë, pavarësisht se TikTok vazhdimisht mohon që ka ndarë të dhëna ndonjëherë me qeverinë kineze dhe nuk do ta bënte këtë nëse kërkohej.

Nepali ka ndaluar të gjitha faqet e internetit me përmbajtje pornografike në 2018.