Kulla Multifunksionale e Tiranës është zgjedhur pas një konkursi arkitekture dhe është pjesë e një bumi masiv ndërtimi në kryeqytetin shqiptar për momentin, ku përfshihen ndërtesa nga Stefano Boeri, MVRDV, shkruan Adam Williams në revistën e përditshme shkencore “New Atlas”.

“Chybik + Kristof”, kompania që qëndron pas Kullës së Ostravës, ka zbuluar planet për një tjetër shumëkatëshe të mrekullueshme, këtë herë të planifikuar për Tiranën, Shqipëri.

Ndërtesa me përdorim të ndërthurur do të përcaktohet nga një formë betoni e kuqe që bie në sy dhe do të përfshijë gjelbërim të konsiderueshëm.

Projekti, i cili quhet Kulla Multifunksionale e Tiranës, do të vendoset në një zonë kulturore në zhvillim të qytetit dhe do të përfshijë teatrin e ardhshëm të operës BIG aty pranë.

Ndërtesa do të zvogëlohet ndërsa ngrihet në një lartësi maksimale prej 83 m, me formën e saj kaskadë që pret bimë dhe pemë. Do të ketë gjithashtu disa peizazhe përreth saj.

Ambjenti i brendshëm do të ketë një sipërfaqe prej 17,500 m2, e shpërndarë në dy kate. Pjesa më e madhe e hapësirës së disponueshme të dyshemesë do të zërë njësitë e banimit, megjithatë katet e para do të përdoren si zyra.

Kulla do të shfaqë një sistem të marrjes së ujit të shiut për ujitjen e gjelbërimit dhe forma e saj e pazakontë do të krijojë lozha me hije në çdo apartament, duke i ndihmuar banorët të qëndrojnë të freskët.

“Propozimi dallohet nga shqyrtimi i menduar i artikulimit të rrugës/këndit të projektit, duke u integruar me strukturën urbane dhe duke krijuar një lidhje tërheqëse dhe dinamike”, tha Frida Pashako, drejtoreshë e përgjithshme e Planifikimit dhe Zhvillimit Urban në Bashkinë e Tiranës.

“Një nga pikat kryesore është aftësia e tij për të vendosur një marrëdhënie kohezive midis funksioneve të ndryshme brenda kullës dhe me hapësirat publike përreth saj”, tha ajo.

“Shpërndarja e hapësirave nxit një sinergji që ndërthur funksionalitete të ndryshme, duke krijuar një mjedis jo vetëm funksional, por edhe estetikisht të këndshëm”, shtoi ajo. /atsh /MekuliPress/