Snajperi mori karakteristika thuajse legjendare gjatë shekullit të njëzetë dhe dekadave të para të shekullit të njëzetë e një. Të shtënat apo aksesi në të dhënat e armiqve janë konsideruar gjithmonë si një element që i jep prestigj forcave të armatosura: një mburrje që, veçanërisht në kohë lufte, bëhet një pasuri kombëtare: një mjet për të lartësuar cilësitë e forcave të armatosura, por edhe si propagandë ndaj aktorëve të jashtëm, miq dhe armiq. Tani një rekord botëror mbresëlënës dhe tragjik i ka tronditur të gjithë: snajperi më vdekjeprurës në botë është ukrainas. Një sulmues i ushtrisë së Kievit, i përfshirë në luftën kundër pushtuesve rusë për më shumë se një vit e gjysmë, ka vendosur një rekord të ri botëror në luftime duke vrarë një armik nga një distancë prej 3800 metrash.

Rekord i Ukrainës

Shërbimi i brendshëm i inteligjencës së Kievit, SBU, në fakt e ka konfirmuar këtë. “Kjo e shtënë u qëllua nga një oficer special i shërbimit të sigurisë me një pushkë ukrainase Volodar Obriyu,” raportoi SBU. Gjithçka lidhet me një video që tregon vrasjen e ushtarit rus. “Snajperët e SBU po ndryshojnë rregullat në mbarë botën, duke demonstruar aftësinë për të punuar në mënyrë efektive në distanca fantastike”, njoftoi shërbimi i brendshëm siç raportohet nga Ansa. Për shërbimet e sigurisë ukrainase, kjo është një goditje e rëndësishme, veçanërisht përsa i përket imazhit, duke qenë se ky rekord shërben edhe për të riafirmuar cilësitë e forcave në një kohë kur Perëndimi duket se e ka “harruar” disi luftën që po vazhdon me Rusinë. Në këtë kuptim, shfaqet koincidenca kohore e goditjes nga 3800 metra dhe vizita e befasishme në Kiev nga kreu i Pentagonit, Lloyd Austi, që vërteton angazhimin e Shteteve të Bashkuara pavarësisht interesit të dukshëm për atë që po ndodh mes Izraelit dhe Hamasit në Rripin e Gazës. Bota e ka kthyer vëmendjen prej Ukrainës kah luftimet në Rripin e Gazës gjë që i brengos ukrainasit. Ata druhen se lodhja e botës, agjendat politike dhe resurset e kufizuara do të bëjnë që të ketë më pak ndihma për ushtrinë e tyre, duke ia dobësuar mundësitë vendit të tyre për t’i bërë ballë luftës me Rusinë. Lodhja, sipas disa ekspertëve, vjen nga fakti se dinamikat në terren janë shumë më të vogla se në vitin 2022, kur Forcat e Armatosura të Ukrainës ia dolën t’i përzinin forcat ruse nga disa rajone.

Mesazhi i Zelensky-t

Ndërkohë, presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky ka dërguar një mesazh jo shumë premtues për bashkëqytetarët e tij dhe për të gjithë Perëndimin, si të thuash i “shpërqëndruar” nga lufta mes Izraelit dhe Hamasit në Lindjen e Mesme. Lufta në Ukrainë “nuk është një film” dhe “nuk do të përfundojë së shpejti”, theksoi Zelensky gjatë takimit me CEO të Fox Corporation Lachlan Murdoch dhe gazetarë nga “Fox News” dhe “The Sun”. “Për disa arsye, njerëzit e trajtojnë luftën në Ukrainë si një film dhe presin që të mos ketë pauza të gjata në ngjarje, që tabloja para syve të tyre të ndryshojë gjithmonë, të ketë surpriza çdo ditë. Por për ne, për Luftëtarë, ky nuk është një film. Këto janë jetët tona. Kjo është punë e përditshme e vështirë. Dhe nuk do të mbarojë sa më shpejt që ne do të donim, por ne nuk kemi të drejtë të heqim dorë dhe nuk do të dorëzohemi.”

Arritja e Kievit

Rëndësia thuajse mitologjike e gjuajtësve të mprehtë në radhët e një ushtrie vlen në çdo konflikt, qoftë edhe të fundit. Në Luftën e Dytë Botërore, emrat e snajperëve sovjetikë si Vasily Zajcev ose Lyudmila Pavlivenko u bënë legjendarë. Snajperët më të mirë janë bërë “kampionë” të vërtetë gjatë viteve të fundit, duke filluar me ata që luftuan në ushtritë perëndimore gjatë konflikteve të zhvilluara midis Lindjes së Mesme dhe Azisë Qendrore. Mjafton të thuhet se deri në vitin 2017, rekordin e mbante ushtari britanik, Craig Harrison, i cili në vitin 2009 vrau një taleban në Afganistan nga 2475 metra lartësi. Në vitin 2017, rekordi u thye nga një kanadez nga Joint Task Force 2 i vendosur në Irak, i cili gjatë luftimeve arriti të godasë një objektiv armik nga një distancë prej 3540 metrash. Dhe është pikërisht kjo goditje që ishte rekordi deri në atë të shpallurën në Ukrainë nga SBU.