Koleksioni i automobilave i Sulltanit të Bruneit, Hassanal Bolkiah , i vlerësuar në rreth 5 miliardë dollarë dhe i përbërë nga mbi 7,000 makina, shpesh konsiderohet si koleksioni më i madh i makinave private në botë.

Koleksioni përmban Bentley, Ferrari, BMW dhe një McLaren F1 LM të bërë me porosi, të cilat raportohet se i ka blerë edhe Ralph Lauren, sipas South China Morning Post.

Uebsajti i automobilave CarBuzz raporton se ky koleksion mbretëror vlerësohet në 5 miliardë dollarë.

Sipas një raporti të mëparshëm nga The Sun, koleksioni i Sulltanit përfshin veçanërisht rreth 600 Rolls-Royce, 450 Ferrari dhe 380 Bentley.

Ndër pjesët më të shquara në koleksionin e Sulltanit janë një SUV unik Bentley Dominator me vlerë rreth 80 milionë dollarë, një Porsche 911 me bojë Horizon Blue dhe një paketë me fuqi X88, një Silver Spur II i veshur me ar 24 karat dhe modele të tjera nga prestigjiozët, prodhues të tillë si Aston Martin, McLaren dhe Bugatti.

Sulltani bleu një Rolls-Royce të veshur me ar për dasmën e vajzës së tij, Princeshës Majededah, në vitin 2007. Kjo ngre kureshtjen rreth planeve të tij për martesën e fundit 10-ditore të djalit të tij të 10-të, Princit Mateen.

Sulltan Hassanal Bolkiah, 78 vjeç, u ngjit në fron në vitin 1967 pas abdikimit të babait të tij. Kurorëzimi i tij ndodhi vitin e ardhshëm dhe ai u shpall kalorës nga Mbretëresha Elizabeth II e Mbretërisë së Bashkuar, protektorat i së cilës Brunei ishte deri në vitin 1984.

Një raport i India Times thotë se Sulltani është ndër mbretërit më të pasur në botë, me një pasuri të vlerësuar në 30 miliardë dollarë që nga viti 2022.