Avioni i fundit për të menaxhuar arritjen ishte Concorde, rezultati supersonik i inxhinierisë anglo-franceze. Në kulmin e tij, ai kaloi Atlantikun në një kohë rekord në rreth 3.5 orë, duke fluturuar me një shpejtësi prej mbi 2,100 km/h.

Por një start-up zviceran po kërkon të zvogëlojë kohën aktuale të udhëtimit nga Parisi në Nju Jork nga 8 orë në vetëm një orë e gjysmë – me avionin e tij hipersonik të pasagjerëve me energji hidrogjeni.

Ndërsa kompanitë e tjera po merren sërish me fluturimin supersonik, Destinus synon të ndërtojë avionin e parë komercial me energji hidrogjeni që mund të udhëtojë me pesë herë shpejtësinë e zërit dhe në lartësi mbi 33 km.

Kompania ka testuar prototipin e avionit të saj për dy vitet e fundit, duke njoftuar fluturime të suksesshme testuese të prototipit të saj të dytë – Eiger – në fund të 2022. Ai gjithashtu hap mundësinë për të shkurtuar udhëtimet nëpër botë.

Fluturimi nëpër botë nga Europa në një destinacion të tillë si Australia kërkon aktualisht rreth 20 orë me një avion të rregullt pasagjerësh.

Destinus pretendon se teknologjia e tij do të bëjë që një fluturim nga Frankfurti në Sidnei të zgjasë vetëm 4 orë 15 minuta në krahasim me 20 orë, ndërsa një fluturim nga Frankfurt në Shanghai do të zgjaste 2 orë 45 minuta, tetë orë më pak se ai udhëtim aktualisht.

Destinus bashkëpunoi me prodhuesin spanjoll të motorëve ITP Aero në qershor 2022 për të zhvilluar një strukturë testimi të motorit me hidrogjen. Granti nga qeveria spanjolle do të financojë ndërtimin e një objekti testimi pranë Madridit, ku motorët e hidrogjenit që marrin frymë nga ajri do të vendosen në ritmin e tyre.

Një projekt i dytë granti prej 15 milion euro do të financojë kërkime në aspektet e shtytjes me hidrogjen të lëngshëm. Projekti është pjesë e shtytjes së Spanjës për të qenë në ballë të zhvillimit dhe prodhimit të lëvizshmërisë me bazë hidrogjeni në një numër sektorësh.