Diskutimi për një rikthim të mundshëm të Donald Trumpit në udhëheqjen e Shteteve të Bashkuara nuk përfundon në kontekstin kombëtar, por mund të ketë pasoja të gjera në ekuilibrin politik dhe stabilitetin global.

Hija e rikthimit të mundshëm të Donald Trump në presidencën e Shteteve të Bashkuara po shfaqet në mbarë botën. The Economist e përshkruan atë si “rrezikun më të madh të botës për vitin 2024”. Sipas të përjavshmes së njohur londineze, ish-presidenti, aktualisht në gjyq për përfshirjen e tij në ngjarjet në Capitol Hill, mund të mos jetë një hipotezë aq e largët sa duket.

The Economist argumenton se Trump mund të dominojë lehtësisht zgjedhjet paraprake republikane dhe madje të mposhtë Presidentin Joe Biden në shtetet vendimtare, historikisht vendimtare në zgjedhjet presidenciale. Sondazhet tregojnë se 59% e votuesve i besojnë Trumpit për çështjet ekonomike, ndërsa vetëm 37% shprehin besim te Biden, sipas një sondazhi të fundit nga Neë York Times.

Fati i botës duket se është i lidhur me votën e disa shteteve, të paktën për sa i përket një kandidature të mundshme në zgjedhjet paraprake. Mosmarrëveshjet ligjore dhe civile që përfshijnë Trumpin mund të mos jenë pengesë për kandidaturën e tij; përkundrazi, mund edhe ta forcojnë atë. Për më tepër, mbështetja e pakësuar e demokratëve midis votuesve zezakë dhe hispanikë mund ta rrisë atë më tej, sipas analizës së revistës.

The Economist paralajmëron se një fitore e Trumpit do të kishte pasoja globale. Kjo do të inkurajonte liderët si Vladimir Putin dhe Xi Jinping dhe mund të shkaktonte kriza ndërkombëtare. Kina mund të përfitojë nga brishtësia e demokracisë amerikane për të sulmuar Tajvanin, ndërsa Rusia mund të intensifikojë veprimet e saj në Ukrainë dhe gjithashtu të kthehet drejt vendeve të tjera ish-sovjetike, si Moldavia apo shtetet baltike.

Por kërcënimi më i madh do të vinte nga vetë Shtetet e Bashkuara: një fitore e Trumpit do të përfaqësonte dëmtim serioz të imazhit për vendin, duke demonstruar se edhe një figurë e e tillë mund të aspirojë sërish majën e pushtetit. Institucionet amerikane, duke përfshirë gjykatat dhe Departamentin e Drejtësisë, mund të përballen me hakmarrje nëse ai rizgjedhet.

Ndërkohë, CNN ka publikuar regjistrimin e ri audio të fjalëve të Trumpit, gjatë ngjarjeve të ndodhura në Kongres më 6 janar 2021. Ish-presidenti pranon se kishte menduar të kthehej në Capitol për t’u marrë vetë me situatën, duke ngritur shqetësimin tek shërbimet sekrete. Kjo audio mund të përdoret kundër tij gjatë gjyqit në vazhdim, duke theksuar sjelljen e tij gjatë atyre ngjarjeve kritike.

Qëndrimi i Trump në orët pas sulmit në Capitol, kur ai priti disa orë para se t’u kërkonte mbështetësve të tij të ndaleshin, vazhdon të ngjallë kritika dhe të ushqejë debatin mbi përshtatshmërinë e tij për të mbajtur sërish një pozicion të të tilla përmasave.