Suedia po ndërton rrugën e parë të përhershme të elektrizuar në botë që do të karikojë automjetet elektrike ndërsa ato janë në lëvizje. Shteti ka zbatuar tashmë katër projekte pilot, pra ka ndërtuar katër rrugë të përkohshme të elektrizuara, duke përfshirë edhe qytetin e Lundit. Por ky seksion prej 21 kilometrash do të jetë i përhershëm.

Rruga e elektrizuar po ndërtohet nga autoriteti suedez i trafikut Trafikverket, i cili aktualisht po punon për gjetjen e një kontraktori për projektin. Trafikwerket nuk e ka zgjedhur ende teknologjinë e tarifimit për projektin novator, por pritet që projektimi dhe ndërtimi të përfundojnë në vitin 2025, me rrugën e hapur për trafikun menjëherë pas kësaj.

Trafikverket po shqyrton tre opsione, instalime ajrore, shina elektrike të futura në sipërfaqen e asfaltit që e transmetojnë energjinë në veturë përmes përçuesve nën të, ose mbështjellje induktive të futura në rrugë që transmetojnë energji elektrike me valë në automjet, shkruan “RevijaHak”.

Rruga e elektrizuar do të instalohet në autostradën E20, midis Halsberg dhe Örebro. Autostrada shtrihet midis Stokholmit në veri, përmes Goteborgut dhe Malmos në jug – dhe u zgjodh qëllimisht sepse është një korridor trafiku për transportin tregtar të mallrave.

Universiteti i Teknologjisë Chalmers i Suedisë publikoi një studim në mars duke sugjeruar se një kombinim i rrugëve të elektrizuara në 25 përqind të rrugëve më të ngarkuara kombëtare dhe evropiane dhe karikimi i automjeteve elektrike vendase do të ishte optimale për kalimin në automjete elektrike.

Shkencëtarët pohojnë se deri atëherë bateritë në automjetet elektrike mund të jenë dukshëm më të vogla./alsatm/