Terroristët që kryen masakrën në jug të Izraelit gjatë sulmit të 7 tetorit ishin me sa duket nën ndikimin e Captagonit, e ashtuquajtura drogë e ISIS. Këtë bëri të ditur televizioni izraelit Channel 12.

Disa nga komandot e Hamasit që kryen masakrën në jug të Izraelit pranë Rripit të Gazës më 7 tetor ishin me sa duket nën ndikimin e drogës. Konkretisht të një droge sintetike të njohur si Captagon.

Çfarë është Captagon?

Captagon është emri tregtar i një ilaçi stimulues, përbërësi aktiv i të cilit është fenetilina, një substancë kimike që vepron kryesisht në sistemin nervor qendror. Fenetilina fillimisht u zhvillua për të trajtuar narkolepsinë dhe hiperaktivitetin, por me kalimin e viteve ajo është prodhuar ilegalisht dhe është përdorur si drogë.

Origjina dhe shpërndarja

Captagon është bërë e famshme për përhapjen në Lindjen e Mesme, veçanërisht në vende të tilla si Siria, Libani dhe Arabia Saudite. Megjithatë, prodhimi dhe konsumi i saj nuk kufizohen vetëm në këtë rajon, pasi është shfaqur edhe në pjesë të tjera të botës. Prodhimi i Captagon shpesh bëhet në laboratorë klandestine dhe metodat e sakta ndryshojnë nga vendi në vend. Këto laboratorë të prodhimit të paligjshëm shpesh operojnë në hije, duke e bërë të vështirë gjurmimin e origjinës së kësaj substance.

Efektet e Captagonit

Captagon është e njohur për efektet stimuluese në sistemin nervor qendror. Ata që e konsumojnë raportojnë një rritje të energjisë, vigjilencës dhe përqendrimit. Ajo shoqërohet shpesh me një ndjenjë euforie dhe ulje të lodhjes. Këto efekte mund t’i shtyjnë njerëzit ta konsumojnë si një substancë rekreative, veçanërisht në ambiente feste ose të durojnë orë të gjata në punë. Megjithatë, Captagon ka gjithashtu një sërë efektesh anësore negative, duke përfshirë ankthin, nervozizmin, pagjumësinë, rritjen e rrahjeve të zemrës dhe tensionit të gjakut. Për më tepër, konsumimi i zgjatur i Captagon mund të çojë në varësi, e cila mund të jetë fizike dhe psikologjike.

Captagoni dhe Lidhja e tij me Xhihadizmin

Një aspekt veçanërisht shqetësues në lidhje me Captagon është përfshirja në aktivitete që lidhen me xhihadizmin dhe terrorizmin. Në të kaluarën, ka dalë se grupet terroriste aktive në rajonin e Lindjes së Mesme, si Shteti Islamik (ISIS), kanë përdorur trafikimin e Captagonit si burim financimi. Këto grupe kanë shfrytëzuar tregun klandestin të kësaj droge për të marrë fitime të mëdha, duke u mundësuar të financojnë aktivitetet e tyre dhe të rrisin kapacitetin ushtarak.

Konsumimi i Captagonit nga luftëtarët ka implikime të mëtejshme, pasi ilaçi mund të rrisë energjinë dhe qëndrueshmërinë, duke i bërë luftëtarët më agresivë dhe më pak të lodhur. Ky ka qenë një faktor shqetësues si për forcat e sigurisë ashtu edhe për shëndetin e vetë luftëtarëve, pasi konsumimi i zgjatur i kësaj substance mund të ketë efekte negative në shëndetin mendor dhe fizik. Është një problem kompleks që kërkon bashkëpunim ndërkombëtar për të adresuar rrjetet e trafikimit dhe për të parandaluar përfshirjen e kësaj droge në aktivitete terroriste.