Testi mund të shpëtojë jetën e mijëra njerëzve, pretendojnë krijuesit e saj, ndërsa ata shpresojnë se do të jetë në gjendje të funksionalizohet brenda 5 viteve në Britani të Madhe.

Megjithatë, ata ende nuk kanë bërë të ditur se kur do të jetë në disponim për vendet e tjera në Evropë.

Testi i ri me kosto të ulët, i zhvilluar nga hulumtuesit në Universitetin Stratklid, përdor një biosenzor për të kontrolluar nivelet e një kimikati të caktuar në qarkullimin e gjakut.

Ajo teston interleukin-6 (IL-6), një molekulë e sekretuar nga sistemi imunitar dhe shpesh gjendet në nivele të larta në njerëzit me sepsë (helmim në gjak).

Gjatë zhvillimit, testi i ri zbuloi IL-6 brenda dy minutash e gjysmë. Ekspertët shpresojnë se testi do të përdoret në spitalet lokale dhe në operacionet e përgjithshme.