Pengesa më e madhe me të cilën përballen krijuesit, sipërmarrësit, trajnerët dhe pronarët e bizneseve nuk është mungesa e kreativitetit apo vizionit, por përkundrazi arritja e njëfarë suksesi dhe më pas, ndalimi. Ata pa e ditur ngecin në një cikël të arritjes së suksesit dhe relaksimit, duke e kufizuar potencialin e tyre.

Termi “sukses” është subjektiv dhe një çështje e mendimit , por dëshira për të arritur më shumë është ajo që do t’ju çojë në projektin e ardhshëm. Çelësi është të zhvilloni mentalitetin ku nuk kënaqeni kurrë me më pak se sa mund të jeni.

1. Bëhuni motivues i vetvetes, përditë

Motivimi është i brendshëm dhe është mjeti juaj më i madh për të ndikuar në mjedisin tuaj ose të jashtëm. Çelësi është të mos lejoni që ngjarjet që ndodhin rreth jush të ndikojnë në qenien tuaj të brendshme. Kjo do të thotë të marrësh përgjegjësi dhe të jesh përgjegjës për atë që mund të kontrollosh. Njohja e arsyes, si dhe qëllimit tuaj, ju ndihmon të lëvizni në mënyrë strategjike dhe ju motivon që të mos e humbni vigjilencën.

Ti e njeh veten më mirë se kushdo tjetër. Vetëm ju mund të përgjigjeni se cili është qëllimi juaj dhe deri ku dëshironi ta çoni suksesin tuaj. Nëse doni sukses, duhet të ndërmerrni veprime masive për të kapërcyer pengesat kur ato lindin. Nga shpërqendrimet, te pengesat, te dështimet e përkohshme, duhet të qëndroni të fokusuar dhe të ecno përpara. Kjo do të gjenerojë elasticitet. Ju krijoni jetën tuaj dhe sa larg do të shkoni varet nga ju.

Gjithmonë do të ketë stuhi në det, por ju do të jeni në gjendje të mbijetoni duke pasur një plan veprimi. Kjo është arsyeja pse duhet të vendosni qëllime dhe t’i ndiqni për t’i arritur ato.

2. Mbajeni objektivin tuaj të qartë

Përcaktimi i qëllimit tuaj dhe reflektimi mbi të kaluarën ju ndihmon të riorganizoni vizionin tuaj. Kujtojini vetes qëllimin tuaj dhe kontrolloni për t’u siguruar që po arrini objektivat tuaja. Përsëri, qëllimet tuaja janë vetëm tuajat dhe të qenit i sinqertë me veten ju ndihmon të përcaktoni nëse jeni aty ku duhet të jeni.

Shumë njerëz heqin dorë sepse humbasin qëllimet e tyre, ose ndjekin vetëm gjysmën e rrugës. Ju duhet të dini arsyen tuaj dhe të siguroheni që veprimet tuaja të korrespondojnë me përfundimin e qëllimeve tuaja, sepse askush nuk do t’i plotësojë ato për ju.

Duke pasur një arsye të qartë, ju keni një rrugë të qartë përpara. Duke ditur rrugën përpara, do të dini se çfarë të bëni më pas dhe kjo do t’ju mbajë të angazhuar dhe gati për të ecur përpara. Gjithçka që duhet të bëni është të veproni dhe do të dini instinktivisht se çfarë të bëni sepse i keni kujtuar vetes vizionin tuaj.

3. Parashikoni një afat kohor (dhe përmbajuni)

Plani juaj kohor është përparimi i përgjithshëm i jetës suaj. Krijoni piketat tuaja. Është gjithashtu një mënyrë për të lidhur pikat, si të thuash, dhe për t’ju dhënë një trajektore për lëvizjen tuaj të ardhshme. Mendojeni kështu. Ju mbaroni shkollën e mesme, shkoni në kolegj, gjeni një punë dhe përfundimisht merrni një promovim. Megjithatë, kjo është ajo ku shumica e njerëzve ndalojnë, sepse njerëzit përfundojnë duke u kënaqur me kaq, për shkak se sepse shoqëria u thotë atyre se tani e keni arritur suksesin (sipas standardeve të shoqërisë).

Duke pasur një vizion të suksesit tuaj, ju krijoni planin tuaj kohor dhe vendosni hapat për të arritur deri aty. Le të themi se dëshironi të hapni një kanal në YouTube. Objektivi juaj i parë mund të jetë të arrini 10 mijë ndjekës. Mund të arrini 20 mijë abonentë, 50 mijë abonentë dhe 100 mijë abonentë deri në fund të vitit. Çelësi është që të evoluoni vazhdimisht dhe ta vendosni stekën më lart se të fundit, në vend se të hiqni këmbën nga gazi pasi të keni arritur një objektiv të caktuar.

4. Kujtoni të kaluarën tuaj

Për të qenë të qartë, të kujtosh të kaluarën tënde nuk është njësoj si të jetosh në të kaluarën tënde. Të kujtuarit dhe të menduarit për të kaluarën tuaj është një formë e vetë-reflektimit që ju ndihmon të ripërcaktoni se kush jeni dhe kush dëshironi të bëheni. Kjo funksionon në disa mënyra.  Së pari, ju mund të përdorni të kaluarën për të kujtuar gabimet tuaja dhe për të parandaluar të njëjtat gabime.

Por, mund t’ju japë gjithashtu motivimin për të ndërtuar mbi arritjet tuaja të mëparshme dhe për të ndezur madhështinë e mëtejshme. Duke gërmuar më thellë, mund të krijoni një vizion më të madh dhe të veproni sipas momentit që keni krijuar nga kujtimet tuaja.

Përdorimi i fuqisë së së kaluarës suaj ju lejon të mësoni nga gabimet  dhe të transformoni gjërat tuaja pozitive për t’u bërë një person edhe më i madh. Kjo do të hapë dyert për të arritur potencialin tuaj të plotë. Për sa kohë që përdorni të kaluarën si një mjet mësimor, mund ta përdorni për të plotësuar pikat tuaja të forta dhe për të fituar vrull në udhëtimin tuaj përpara.

5. Çdo ditë është një ditë e re

Edhe pse tingëllon bazike, çdo ditë është një ditë e re për të mësuar nga e kaluara dhe për ta nisur siç duhet ditën. Të kesh një fillim të fortë është një nga mënyrat më të mira për të qëndruar të motivuar, sepse dita e sotme ju jep fuqinë për të filluar të renë. Nëse e shikoni të përditshmen si një fillim të ri, do të jeni më të motivuar për të arritur më tej dhe për t’u përpjekur vazhdimisht. Mbani mend, sot është dita e parë e pjesës tjetër të jetës suaj.

Shumica e njerëzve kanë vendime për Vitin e Ri, por ata që dëshirojnë të kalojnë mesataren mund të përdorin çdo ditë si një fillim të ri për të qenë më të mirë. Është një ushtrim mendor për t’ju motivuar të kapni çdo ditë dhe ta transformoni atë në avantazhin tuaj. Duke filluar çdo ditë me një qëndrim pozitiv dhe gatishmëri për të mësuar, ju krijoni një moment pozitiv që do t’ju çojë larg në çdo përpjekje jetësore. Gjithashtu do t’ju japë këmbënguljen për të kapërcyer çdo pengesë në rrugën tuaj, sepse nuk jeni të zhytur në sprovat dhe mundimet e jetës.

6. Përqendrohuni te impakti, jo te të ardhurat

Shumica e njerëzve punojnë për një pagë, zakonisht 40 orë në javë me disa orë jashtë orarit. Megjithatë, tregtimi i parave për orë të tëra pune, rrallë do të gjenerojë nivelin më të lartë të impaktit. Kur filloni një biznes dhe fokusoheni te impakti, kjo ndryshon qëllimin e organizatës suaj dhe përpjekjet e punës për mirë. Impakti është i përqendruar te njerëzit dhe ndryshon jetën, ndërsa një mentalitet i pagës shpesh përkthehet në bërjen e minimumit.

Kur po ndërtoni një biznes për t’u shërbyer sa më shumë njerëzve që mundeni, mund të vendosni dhe matni objektivat tuaja për të matur suksesin tuaj. Ndërsa biznesi rritet, ju mund të vendosni objektivat tuaja më të larta, të krijoni më shumë materiale mësimore dhe ta çoni biznesin në një drejtim të ri. Duhet ta vendosni vazhdimisht stekën më  lartë për t’u siguruar që po krijoni ndikimin më të madh të mundshëm, në krahasim me marrjen e minimumit për të kapur një rrogë.

Të qenit shefi i vetes është një nga mënyrat më të mira për të krijuar një ndikim të drejtpërdrejtë në audiencën, duke ndërtuar vazhdimisht ndjekës. Duke krijuar diçka, si një kurs në internet, ju po u shërbeni të tjerëve duke i ndihmuar ata të arrijnë qëllimet e tyre.

7. Asnjëherë, mos arri kulmin

Është në rregull të festosh suksesin, por gjithmonë vazhdo të përpiqesh për më shumë. Festoni, por mos bini në gjumë në timon. Sipërmarrësit arrijnë sukses duke qëndruar të uritur dhe duke ditur se ka gjithmonë më shumë për të bërë dhe mësuar.

Nuk po të themi që të mos jeni kurrë të lumtur.  Në fakt, një festë e bukur është një mënyrë e shkëlqyer për të shpërblyer veten për arritjen e qëllimeve tuaja. Problemi është kur ngecni në festë dhe e përdorni atë si patericë për të justifikuar dembelizmin dhe zvarritjen.

Përsëri, një kujtesë se të gjithë janë të ndryshëm dhe në fund të fundit idetë tuaja të suksesit janë vetëm tuajat. Ka gjithmonë më shumë dhe duhet të vazhdojmë të përpiqemi për të arritur lartësi të reja. Le të themi se keni arritur një milion abonentë. Tani, arrini arritjen tuaj të radhës në mënyrë që të mos humbni vrullin që fituat duke duke pushuar në zonën tuaj të rehatisë.

Përfundimi

Vetëkënaqësia është vrasësi i fshehur i suksesit, sepse funksionon nën premisën e rreme se ju keni arritur potencialin tuaj të plotë dhe nuk keni asgjë më shumë për të arritur. Megjithatë, ju gjithmonë mund të krijoni diçka të re dhe të vazhdoni të jeni zgjidhja në jetën e një personi tjetër. Duke ditur qëllimin tuaj dhe duke mbajtur një vizion të qartë kristal, dhe duke qenë motivuesi juaj, ju mund të ndikoni përgjithmonë të tjerët dhe të arrini lartësi të reja.

Kjo është një jetë që ia vlen të jetohet.